Στο βραχώδες μέτωπο του λόφου προς το δρόμο, οι λαξευμένες κόγχες (4) χρησίμευαν για αναθήματα της θεάς, όπως μαρμάρινα περιστέρια ή ειδώλια Αφροδίτης που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές. Εκτός του τεμένους βρίσκεται οικία ιερού (5) καθώς και ορθογώνιο κτίσμα (6), το οποίο χρησίμευε αρχικά για τη διαμονή της φρουράς που ήλεγχε το ιερό. Αυτό χρησιμοποιήθηκε και μετά την ερήμωση του.
Τμήματα της αρχαίας Ιεράς Οδού από τα καλύτερα διατηρούμενα βρέθηκαν μπροστά στο Ιερό (7). Εδώ η Ιερά Οδός διχαζόταν: το ένα σκέλος είχε την ίδια πορεία με τη σημερινή, το άλλο ακολουθούσε ορεινό μονοπάτι προς τους Ρειτούς (σημερινή λίμνη Κουμουνδούρου), όπου οι δύο δρόμοι ενώνονταν σε έναν μέχρι την Ελευσίνα.
Ανάθημα & Ανάθεμα: Οι λέξεις μπορεί να είναι αρκετά παρόμοιες, αφορούν όμως διαφορετικά πράγματα. Ανάθημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κάποιο από τα ασημένια ή χρυσά τάματα, τα οποία και χρησιμοποιούνται από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ως αφιερώματα. Ομοίως στα αρχαία χρόνια, το ανάθημα αποτελούσε ένα αφιέρωμα αντικειμένου σε κάποιον θεό. Το ανάθεμα από την άλλη μοιάζει με το ανάθημα, ωστόσο η σημασία του, τουλάχιστον από τα χριστιανικά χρόνια, είναι παρόμοια με αυτήν που γνωρίζουμε και σήμερα. Αποτέλεσε κοινώς αντικείμενο που σχετίζεται με επικείμενη καταστροφή, για αυτό και πλέον ταυτίζεται με την κατάρα.
Περιοχή: Οικισμός Αφαίας, Χαϊδάρι / Ελλάδα.
Λέξεις κλειδιά: Ελευσίνα, Ελευσίνια Μυστήρια, Χαϊδάρι, Αφροδίτη, Ιερά Οδός.
Πρόσθετα στοιχεία: Παλαιότερα, η είσοδος γινόταν με εισιτήριο το οποίο και ο επισκέπτης μπορούσε να προμηθευτεί από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας. Δυστυχώς, την ώρα που γράφεται το άρθρο ο χώρος που μελετάμε παραμένει κλειστός, ωστόσο είναι ορατός από την εξωτερική περίφραξη.