Η περίοπτη και δεσπόζουσα θέση του λόφου απέναντι από την Ακρόπολη, αποτέλεσε στα μυθικά χρόνια το προπύργιο των Αθηναίων εναντίον των Αμαζόνων και διαχρονικά χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό μεγάλης στρατηγικής σημασίας, σε σημαντικές πολεμικές επιχειρήσεις. Οι Αθηναίοι, τον 5ο αιώνα π.Χ. συμπεριέλαβαν τον λόφο στη Θεμιστόκλεια Οχύρωση, ενώ τον 4ο αιώνα π.Χ. χωροθέτησαν στην κορυφή του το Διατείχισμα. Το 294 π.Χ. ο Δημήτριος ο Πολιορκητής ενσωμάτωσε στα παλαιά τείχη ένα μικρό οχυρό, το γνωστό ως Μακεδονικό Φρούριο, και τοποθέτησε φρουρά για τον έλεγχο της πόλης.
Τον 2ο αιώνα μ.Χ., ο Γάιος Ιούλιος Αντίοχος Φιλόπαππος, πρίγκιπας από την Κομμαγηνή της Άνω Συρίας και ευεργέτης της Αθήνας, ανέγειρε στην κορυφή του λόφου των Μουσών το ταφικό του μνημείο, ύψους 12 μ., που κυριάρχησε έκτοτε του τοπίου και επέβαλε στο λόφο το όνομα του ιδρυτή του.
Το μνημείο κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο, υψώνεται πάνω σε πώρινη κρηπίδα και χωρίζεται σε δύο ζώνες: Η πρώτη ζώνη καταλαμβάνεται από ζωφόρο, όπου εικονίζεται ο Φιλόπαππος σε άρμα με συνοδεία ραβδούχων, ενώ η δεύτερη διαμορφώνεται σε κόγχες. Στην κεντρική κόγχη απεικονίζεται ο Φιλόπαππος σε θρόνο με την επιγραφή "Φιλόπαππος Επιφανούς Βησαιεύς" και στην αριστερή, σύμφωνα με την επιγραφή ο παππούς του "Βασιλεύς Αντίοχος Βασιλέως Αντιόχου". Στη δεξιά κόγχη, που δεν διασώζεται, απεικονιζόταν ο ιδρυτής της Δυναστείας "Βασιλεύς Αντίοχος Σέλευκος Νικάτωρ".
Το μνημείο σωζόταν ακέραιο έως τον 15ο αιώνα, αλλά καταστράφηκε σταδιακά από βανδαλισμούς και φυσικά φαινόμενα. Αναστηλώθηκε εν μέρει το 1904 από το μηχανικό Ν. Μπαλάνο.
Περιοχή: Αθήνα, Αττική / Ελλάδα.
Λέξεις κλειδιά: αρχαία Αθήνα, Ρώμη, Συρία, Αρμενία, Σελευκίδες.
Πρόσθετα στοιχεία: Ο χώρος είναι μεν περιφραγμένος, ωστόσο παραμένει προσβάσιμος και παρατηρήσιμος, συνήθως όλο το 24ωρο.