Το αρχαίο οικοδόμημα που έχει αποκαλυφθεί θεωρείται ότι είναι το κεντρικό κτήριο του Γυμνασίου, που περιλάμβανε την παλαίστρα. Ήταν δηλαδή χώρος εκγύμνασης και διδασκαλίας. Χρονολογείται όμως σε μία αρκετά μεταγενέστερη εποχή, τον 1ο αιώνα π.Χ. ως τον 1ο αιώνα μ.Χ..
Σώζεται μία μεγάλη (46 Χ 23 μέτρα) ορθογώνια αυλή που περιβάλλεται από επιμηκείς κλειστούς χώρους. Στις σειρές από βάσεις που υπάρχουν εδώ στηρίζονταν σύμφωνα με μία άποψη, τα τραπέζια των μαθητών. Στο άκρο της αυλής μία δεξαμενή εξυπηρετούσε το λουτρό των αθλητών. Ανατολικά, δυτικά και νότια του κτιρίου αυτού έχουν βρεθεί οικοδομήματα ρωμαϊκών χρόνων, ταυτιζόμενα επίσης με τμήμα του Γυμνασίου της ίδιας εποχής. Αμέσως ανατολικά εντοπίστηκε μια σειρά τάφων των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.
Στο χώρο της ανασκαφής εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, ένας κορμός αγάλματος υπερφυσικού μεγέθους, ένα βάθρο στήλης με ανάγλυφες παραστάσεις ιππέα που λογχίζει πεσμένο στο έδαφος οπλίτη και μία κεφαλή Διονύσου γενειοφόρου. Αγγεία από την Γεωμετρική Εποχή (10ος ως 8ος αιώνας π.Χ.) βρέθηκαν σε βαθύτερα στρώματα.
Λέξεις κλειδιά: Οικία του Ακάδημου, Δίπυλο, Κηφισός ποταμός, Κυνόσαργες, Κεραμεικός.
Πρόσθετα στοιχεία: Ο χώρος διαθέτει όμορφες ενέργειες κι είναι λογικό, αφού εδώ δίδαξε ο Πλάτωνας, ο μεγαλύτερος Φιλόσοφος όλων των εποχών. Στην Ακαδημία του θα σπουδάσουν και θα αναδειχθούν διάφορα σημαντικά πρόσωπα της αρχαίας εποχής. Και τον Μεσαίωνα όμως, δεν θα είναι λίγοι οι Πατέρες της Χριστιανικής θρησκείας, που θα υπάρξουν φοιτητές της Ακαδημίας και θα συνδεθούν με τον Μέγα Πατέρα της Φιλοσοφίας.