Η αποκάλυψη ωστόσο τριών ταφικών περιβόλων, τμήματος ταφικού βάθρου καθώς και τάφων κλασικής περιόδου, δηλώνουν ταφική χρήση του χώρου. Στη θέση αυτή, αποκαλύφθηκαν και τρία ενεπίγραφα επιτύμβια μνημεία της οικογένειας του ρήτορα και πολιτικού Λυκούργου (τμήματα δύο επιτύμβιων στηλών και μία λήκυθος, όλα από λευκό πεντελικό μάρμαρο), που απέδωσαν σημαντικότατα στοιχεία για την έρευνα του Δημοσίου Σήματος.
Εδώ είχαν ενταφιασθεί μέλη της οικογένειας του Λυκούργου, του σημαντικότερου πολιτικού των Αθηνών μετά τα μέσα του 4ου αιώνος μ.Χ.. Ο Λυκούργος, μαθητής του Ισοκράτη και του Πλάτωνα, είναι ο τελευταίος των μεγάλων πολιτικών της Αθήνας, που επιχείρησε με την πολιτική του και τα δημόσια έργα να ανακτήσει το κλέος της η πόλις.
Ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αιώνας μ.Χ.), στην περιγραφή του Δημοσίου Σήματος, το τελευταίο ταφικό μνημείο που αναφέρει πριν την είσοδο του στην Ακαδημία είναι αυτό του Λυκούργου. Με την ανασκαφή αυτή αναθεωρήθηκε η μέχρι τότε ισχύουσα άποψη περί των ορίων του χώρου της ίδιας της Ακαδημίας, επειδή δεν θα ήταν δυνατό στο εσωτερικό του ιερού άλσους της να επιτρέπονται ταφές.
Λέξεις κλειδιά: Αρχαιολογικός χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος, Δίπυλον, Ακρόπολη, Παρθενώνας, Αθήνα.
Πρόσθετα στοιχεία: Στο ίδιο σημείο βρίσκεται πιθανά και η αρχαία είσοδος της Ακαδημίας του Πλάτωνα σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Τραυλό, άποψη που ενισχύεται τόσο από το ταφικό μνημείο του Λυκούργου, όσο και από το Τειχίον του Ιππάρχου που έχει ανακαλυφθεί επί της οδού Πλάτωνος.