Εμπορική Οδός με πολιτική και θρησκευτική σημασία, εκατέρωθεν της οποίας ιδρύθηκαν παρόδια νεκροταφεία, ήταν γνωστή στην αρχαιότητα και ως Ελευσίνια Οδός. Διατήρησε την ίδια πορεία μέχρι σήμερα και κατά τόπους ο αρχαίος και σύγχρονος δρόμος ταυτίζονται. Το τμήμα της Οδού στο σταθμό "Αιγάλεω" συνιστά ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών. Αποκαλύφθηκαν τα αναλήμματα πέντε επάλληλων οδοστρωμάτων από πατημένο χώμα, χαλίκι ή λιθόστρωτα. Χρονολογούνται στους Κλασικούς-Ελληνιστικούς χρόνους και το παλαιότερο διατηρεί ίχνη αμαξοτροχιων στην επιφάνεια του φυσικού βράχου.
Στην πλατεία Εσταυρωμένου ερευνήθηκαν 18 τάφοι παρόδιου νεκροταφείου του 4ου αιώνος π.Χ. οι οποίοι είχαν παραβιαστεί όταν ισοπεδώθηκε το οικόπεδο της πλατείας. Τα δάπεδα των τάφων διατηρούνται ακόμη ως λοξεύματα στο φυσικό ανάγλυφο και η κεραμική που συνέλεξε η Γ' Ε.Π.Κ.Α. μαρτυρεί χρήση της περιοχής από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 20ο αιώνα μ.Χ.. Μερικά από αυτά τα ευρήματα εκτίθενται σε ειδική, μόνιμη έκθεση, στο υπόγειο του Σταθμού Αιγάλεω.
Λέξεις κλειδιά: Ελευσίνια Οδός, Αιγάλεω, Εσταυρωμένος, ΜΕΤΡΟ, Ελευσίνα.
Πρόσθετα στοιχεία: Η Ιερά Οδός επί 2.500 χρόνια παρέμενε ο μοναδικός εθνικός δρόμος που συνέδεε την Αθήνα με τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο!