Δυστυχώς, στις μέρες μας το Διδασκαλείο του Διοδώρου δεν υπάρχει, λείψανα του ωστόσο, μπορούν να εντοπισθούν μάλλον γύρω από τη Μονή. Η προσεκτική μελέτη του χώρου περιμετρικά της Μονής Αστερίου, καθιστά δυνατή την παρατήρηση της ανθρώπινης δραστηριότητας, που χρονολογείται κυρίως, στα αρχαία χρόνια. Είναι απόλυτα λογικό, μιας και πολύ κοντά υπάρχουν οι τρεις πηγές του Ιλισσού, του αρχαίου αυτού Ιερού ποταμού της Αθήνας. Η Κύλλου Πήρα, η πηγή Καλλία (Κριού ή και πηγή της Μονής Καισαριανής) και η πηγή Ταξιαρχών, παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς θεωρήθηκαν Κέντρα Υγείας και Λατρείας. Τους αποδόθηκαν θεραπευτικές ιδιότητες και ως σήμερα, ο Ιλισσός τροφοδοτείται από αυτές.
Με την περιοχή έχει συνδεθεί μύθος, που αφορά την θεά Αθηνά, τον θεό Ήφαιστο και τον Εριχθόνιο, τον μυθικό Βασιλιά που έζησε γύρω στο 1.500 π.Χ. και βασίλευσε στην Αθήνα. Πολύ κοντά επίσης, υπήρξε Ιερό αφιερωμένο στη Θεά Αφροδίτη.
Λέξεις κλειδιά: Μονή Αστερίου, Βάραθρο Αστερίου, Καλοπούλα, Όρος Υμηττός, Πηγή Κύλλου Πήρα.
Πρόσθετα στοιχεία: Η περιοχή παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού αποτέλεσε Θρησκευτικό, Πνευματικό αλλά και Φιλοσοφικό κέντρο. Διάφορες ενέργειες κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον χώρο, για να μας το υπενθυμίζουν έστω και λίγο.