joomplu:33Το 800 π.Χ. η Αθήνα αρχίζει σιγά σιγά να οχυρώνεται. Σε λίγους αιώνες θα δημιουργήσει το λαμπρότερο πολιτισμό όλων των εποχών. Η Αθήνα θα γεννήσει έννοιες. Η Δημοκρατία και ο πολιτισμός παίρνουν μορφή. Αν και κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή, η δράση των κατοίκων ξεκινά από τα τέλη της Γεωμετρικής περιόδου.

Σύμφωνα με την ελληνικη μυθολογια, ο Κέκροπας υπήρξε ο πρώτος βασιλιάς στην Αθήνα (1.400, π.Χ.). Από τη μέση και πάνω μπορεί να ήταν άνθρωπος, ωστόσο, από τη μέση και κάτω, ο μύθος τον θέλει φίδι! Την ίδια περίοδο, θα αναμετρηθούν Αθηνά και Ποσειδώνας, ύστερα από κάλεσμα του Κέκροπα στους 12 Θεούς του Ολύμπου για την προστασία της πόλης. Η Θεά της Σοφίας κι ο Θεός της Θάλασσας θα εκδηλώσουν έντονο ενδιαφέρον κι έτσι, ώστε να υπάρξει δίκαιο αποτέλεσμα, ο Κέκροπας τους ζήτησε να προσφέρουν από ένα δώρο στους πολίτες.

Η συμφωνία είχε γίνει. Ο Ποσειδώνας σήκωσε ψηλά την τρίαινα και την χτύπησε πάνω στην Ακρόπολη. Με μια του κίνηση, ξεπήδησε νερό. Όλοι εντυπωσιάστηκαν, μέχρι που ανακαλύφθηκε, πως το νερό ήταν αλμυρό, προφανώς, αφού ήταν Θεός της Θάλασσας. Για να αποφευχθούν οι κατακραυγές εναντίον του, υποσχέθηκε να κάνει την "Ποσειδωνία" θαλασσοκράτειρα. Η Αθηνά από την άλλη, ακουμπώντας την τρίαινα της στον Ιερό Βράχο, δημιούργησε μια Ήμερη Ελιά. Αφού κατανόησαν όλοι τι σήμαινε η Ελια, το αποτέλεσμα ήταν πλέον, οριστικό. Η Κεκροπία ονομάστηκε Αθήνα κι η πόλη των Αθηνών αφιερώθηκε στη Θεά της Σοφίας, την Αθηνά.

Κάπως έτσι, η Άγρια Ελιά κι ο Δίας δίνουν τη θέση τους στην Ήμερη και την Θεά Αθηνά. Η Ιερή Ελια που φύτρωσε στην Ακρόπολη, θα απασχολήσει και πάλι την ιστορια της πόλης λίγο αργότερα, όταν θα ξεσπάσουν οι Περσικοί πόλεμοι. Η Ελια έχει πλέον γεννηθεί. Σύμβολο για τους Έλληνες, θα γίνει τμήμα της ζωής τους! Με αυτήν θα μεταφέρουν μηνύματα. Ειρήνη, Σοφία και άλλες έννοιες, θα συνδεθούν με την Ελια. Τα κλαδιά της θα τιμήσουν νικητές και κάπως έτσι, το ιερό αυτό δέντρο αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην ιστορια της Ελλάδας!

Την ίδια εποχή οι Ελληνες δημιουργούν αποικίες. Ο Ελληνικός αποικισμός αποτελεί κορυφαίο γεγονός, καθώς οι Έλληνες θα ταξιδέψουν και θα αναπτύξουν νέους πολιτισμούς. Η Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) στην κάτω Ιταλία, ο αποικισμός της Κύπρου, αλλά και μεγάλου τμήματος στη Βόρεια Αφρική, η έναρξη σπουδαίων γεγονότων από τους Ελληνες στην Ήπειρο, που εκτεινόταν στην αρχαία ιστορία ως τη σημερινή Αλβανία και φυσικά, η ίδρυση της Τραπεζούντας το 756 π.Χ. κι άλλων μεγάλων αποικιών που φιλοξένησε ο Εύξεινος Πόντος, με τον οποίο θα συνδεθεί ιστορικά ο Ποντιακός Ελληνισμός αργότερα, σήμαναν την έναρξη μιας νέας εποχής. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι Ελληνες από πριν είχαν μετακινηθεί σε αυτές τις περιοχές κι ίσως ακόμη παραπέρα. Με τον όρο "Ελληνικός Αποικισμός", θεωρούνται τα μεγάλα κύματα, τα οποία έφυγαν από τη Μητέρα Ελλάδα, για να δημιουργήσουν νέες αποικίες κατά τη Γεωμετρική περίοδο!

Με τον Ελληνικό αποικισμό φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της, όχι μόνο η Γεωμετρική περίοδος, αλλά και ολόκληρη η Εποχή του Σιδήρου. Η Αρχαϊκή Εποχή, ο προπομπός της Κλασικής Περιόδου, φτάνει, κι ολόκληρος ο Ελληνισμός ετοιμάζεται να ζήσει τα σημαντικότερα γεγονότα, στην ιστορια της Αρχαιότητας.

Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!

Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.

Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)