Ο Πελοποννησιακός πόλεμος χωρίζεται σε 3 φάσεις. Ο Αρχιδάμειος Πόλεμος (431 - 421 π.Χ.) θα λήξει με τη Νίκειο Ειρήνη, η Σικελική εκστρατεία θα λήξει με τη μεγάλη καταστροφή των Αθηνών στις Συρακούσες και ο Δεκελεικός πόλεμος (413 - 404 π.Χ.) θα αποτελέσει την τρίτη και τελευταία φάση. Ύστερα από την παρέμβαση της Περσίας υπέρ της Σπάρτης και με την Αθήνα να έχει καταληφθεί, ο Πελοποννησιακός πόλεμος φτάνει στο τέλος του. Η επόμενη μέρα βρίσκει την Αθήνα κάτω από την Σπαρτιατική κυριαρχία. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος δημιούργησε νέα δεδομένα στην αρχαια ιστορια. Είναι απόλυτα λογικό αν αναλογιστούμε πως έλαβαν μέρος σε αυτόν όλες οι πόλεις του Ελληνικού κόσμου, ο οποίος και εκτεινόταν εκείνα τα χρόνια από την Ευρώπη ως την Αφρική και την Ασία.
Ο Χρυσός Αιώνας έχει φτάσει στο τέλος του και η Αθήνα θα βρεθεί υπό τη διακυβέρνηση 30 πολιτικών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως "Τριάκοντα Τύραννοι". Σύντομα θα έρθει κι η ρήξη στις καλές σχέσεις που είχε η Σπάρτη και η Κόρινθος, με αποτέλεσμα να σημειωθεί νέος πόλεμος, γνωστός ως "Βοιωτικός" ή "Κορινθιακός πόλεμος". Λίγα χρόνια αργότερα, η Αθήνα θα πρωταγωνιστήσει ξανά, αφού ο "Συμμαχικός πόλεμος" θα σημειωθεί ανάμεσα σε εκείνη και στις πόλεις της Β' Αθηναϊκής συμμαχίας. Τα προηγούμενα χρόνια θα υπογραφεί κι η "Ανταλκίδειος ειρήνη", μια ταπεινωτική συνθήκη που ήρθε ως αποτέλεσμα του κουρελιασμένου ηθικού των Ελλήνων, που χρόνια τώρα βρισκόντουσαν σε διαρκή και έντονη κρίση.
Βεβαίως, η εποχή αυτή είναι γνωστή για την τέχνη που άκμασε και όχι για τους πολέμους της. Έτσι, τα χρόνια αυτά θα κατασκευασθεί ένα ακόμη από τα επτά θαύματα του Κόσμου. Έργο του γλύπτη Φειδία, το "Άγαλμα του Ολυμπίου Διός" αποτέλεσε το λατρευτικό άγαλμα του Ναού του Διός στην Ολυμπία! Είχε κολοσσιαίες διαστάσεις αφού υπολογίζεται πως άγγιζε τα 12 ολόκληρα μέτρα σε ύψος! Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ελεφαντόδοντο, χρυσός και πολύτιμοι λίθοι. Κατά τα Βυζαντινά χρόνια θα μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη και από τότε τα ίχνη του αγάλματος θα χαθούν.
Ο 4ος αιώνας (4ος αιώνας π.Χ.) {Περίοδος}
- Λεπτομέρειες
- Γράφτηκε από τον/την Ωρίων
- Κατηγορία: Κλασική Περίοδος
- Εμφανίσεις: 2898
Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!
Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.
Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)