Θησέας, 13ος αιώνας π.Χ., Τροιζήνα, με καταγωγή από την Αθήνα από την πλευρά του πατέρα - 13ος προς 12ος αιώνας π.Χ., Σκυρος, Σποράδες. Ο Αιγέας ή ο Ποσειδώνας και η Αίθρα είναι οι γονείς του.
Γύρω στον 13ο αιώνα π.Χ., στην περιοχή της Τροιζήνας βασίλευε ο Πιτθέας, ο οποίος είχε μια κόρη, την Αίθρα. Κάποτε, προέτρεψε τον φίλο του τον Αιγέα, να κοιμηθεί με την Αίθρα. Πράγματι, ο Αιγέας και η Αίθρα συνευρέθηκαν και λίγους μήνες αργότερα γεννήθηκε ο Θησέας. Θα πρέπει βέβαια να έχουμε υπόψη μας, πως σύμφωνα με την ελληνικη μυθολογια, ίσως ο Ποσειδώνας να είναι ο πραγματικός πατέρας του Θησέα. Ο Αιγέας πάντως, έκρυψε κάτω από ένα βράχο ένα ζευγάρι σανδάλια και ένα σπαθί. Αν αποκτούσε απόγονο, ο τελευταίος θα έπρεπε να σηκώσει το βράχο, να πάρει ό,τι θα έβρισκε και να μεταβεί στην Αθήνα, παρουσιάζοντας τα αντικείμενα στον πατέρα του.
Έτσι κι έκανε ο Θησέας, μα στο δρόμο του θα συναντήσει και θα σκοτώσει 5 τρομερούς ληστές, τον Περιφήτη στην Επίδαυρο με το σιδερένιο ρόπαλο, τον Πιτυοκάμπτη στον Ισθμό, που σκότωνε τους περαστικούς, λυγίζοντας τα πεύκα στα οποία τους έδενε, τον Σκίρωνα στην Κακιά Σκάλα, που με δόλιο τρόπο έριχνε τους περαστικούς από τον γκρεμό, τον Κερκύονα στην Ελευσίνα, που έπνιγε τους διαβάτες, και τέλος τον Πολυπήμονα "Προκρούστη" στον Κηφισό, που τοποθετούσε τα θύματα του σε ένα κρεβάτι, και ανάλογα με το ύψος τους, έκοβε τα πόδια τους, ή τα τράβαγε μέχρι να κοπούν.
Αρχικά, ο Θησέας θα συντρίψει όλους τους διεκδικητές του θρόνου, κι ύστερα ο Αιγέας, που τον είχε γνωρίσει ως άγνωστο, θα αναγνωρίσει τον γιο του. Στη συνέχεια, θα πιάσει και θα θυσιάσει στην Ακρόπολη τον Ταύρο της Κρήτης, που ο Ευρυσθέας είχε αφήσει ελεύθερο. Ο Εκάλειος Δίας και η θυσία προς αυτόν, σχετίζεται με το παραπάνω γεγονός.
Ο Ταύρος της Κρήτης δεν ήταν το μόνο μυθικό πλάσμα, με το οποίο ασχολήθηκε ο Θησέας. Ο Μινώταυρος της Κρήτης αποτέλεσε ακόμα ένα στόχο του ήρωα μας, ο οποίος προσπάθησε να απελευθερώσει την Αθήνα από την υποχρέωση, να στέλνει στο γνωστό Λαβύρινθο 7 νέους και 7 νέες, κάθε 9 χρόνια. Ο Θησέας σκότωσε τον Μινώταυρο χάρη στην Αριάδνη, που του έδωσε το Μίτο της Αριάδνης. Αν και ερωτεύθηκαν, στο ταξίδι της επιστροφής, η Ναξος θα γίνει ο τόπος που θα κρατήσει την Αριάδνη, καθώς ο Διόνυσος έπρεπε να την παντρευτεί. Μέσα στο χαρμόσυνο γεγονός κι ενώ η Δήλος χάθηκε στον ορίζοντα, τα μαύρα πανιά του καραβιού δεν άλλαξαν. Ο Αιγέας στη θέα τους πίστεψε πως ο Θησέας είχε σκοτωθεί, και πήδηξε από τη θλίψη του στο Σούνιο.
Ο Θησέας θα αναλάβει τη βασιλεία στην Αθήνα, και θα αναδιοργανώσει τα Αθήναια σε ένα νέο θεσμό, τα Παναθήναια. Θεωρείται και στις μέρες μας, ένας από τους καλούς βασιλιάδες που γνώρισε η πόλη. Το τέλος του θα έρθει, όταν θα πέσει από ένα γκρεμό στη Σκύρο. Σύμφωνα με την ελληνικη μυθολογια, αν δεν ήταν αυτοκτονία, ο Λυκομήδης ήταν εκείνος που τον σκότωσε...
Θησέας (13ος αιώνας π.Χ.) {Πρόσωπο}
- Λεπτομέρειες
- Γράφτηκε από τον/την Ωρίων
- Κατηγορία: Προϊστορία
- Εμφανίσεις: 3898
Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!
Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.
Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)