Η χρήση του χώρου ως νεκροταφείου, μαρτυρείται από τους αρχαϊκούς χρόνους παράλληλα με την λειτουργία της ταφικής οδού, η οποία εντοπίζεται κάτω από την σημερινή οδό Πλαταιών. Ο συστηματικός, όμως, ενταφιασμός δημοσία δαπάνη πεσόντων σε πολέμους, φαίνεται να συστηματοποιείται κατά το β' τέταρτο του 5ου αιώνος π.Χ. και διήρκεσε τουλάχιστον μέχρι τους Καρχηδονιακούς Πολέμους (3ος αιώνας π.Χ.).
Στο οικόπεδο της οδού Σαλαμίνος 35 αποκαλύφθηκε τμήμα του Δημοσίου Σήματος και έχουν έλθει αποσπασματικά στο φως έξι ταφικά μνημεία (πολυάνδρια), τα οποία επεκτείνονται σε όμορα ακίνητα, που τελούν υπό απαλλοτρίωση αλλά και κάτω από τον πεζόδρομο της οδού Σαλαμίνος. Μελλοντικά πρόκειται σε όλο αυτό το τμήμα να διεξαχθεί ανασκαφική έρευνα.
Λέξεις κλειδιά: Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού, Αρχαιολογικό άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος, Ακρόπολη, Θησείο, Αθήνα.
Πρόσθετα στοιχεία: Αδιαμφισβήτητα, η ανασκαφή του Δημοσίου Σήματος στην οδό Σαλαμίνος είναι η σημαντικότερη για περισσότερους από έναν λόγους. Η πλατεία που δημιουργήθηκε λίγα μέτρα μακριά είναι σημαντική, αφού σε εκείνη αποτυπώνεται η μεγάλη προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής του Κεραμεικού για την ανάδειξη και την αναβάθμιση του.