Εjoomplu:112κ της σήμανσης: Ο Βωμός, για τη διενέργεια θυσιών μπροστά από το Ναό, αποτελούσε το επίκεντρο της λατρείας. Πρόκειται για κτίσμα μνημειακών διαστάσεων σε σχήμα Π, με ανωδομή από ντόπιο λευκό και γκριζωπό μάρμαρο. Στο βωμό οδηγούσε "Ιερά Οδός" στρωμένη με μαρμάρινες πλάκες. Έφερε ζωφόρο με ανάγλυφο διάκοσμο, όπως βουκράνια (κεφάλια ταύρων), λουλούδια, καρπούς και άλλα. Στην πρόσοψη του βωμού ήταν στημένα δύο γλυπτά συμπλέγματα, που εικόνιζαν την πάλη του Έρωτα με τον αδερφό του Αντέρωτα, έργα του γλύπτη Αγασία από την Έφεσο. Πλησίον του Βωμού βρέθηκε μαρμάρινο ηλιακό ρολόι (2ος αιώνας π.Χ.), διακοσμημένο με ανάγλυφα δελφίνια και κεφαλή γοργόνας. Είναι έργο του διάσημου αστρονόμου Ανδρόνικου από την Κύρρο της Μακεδονίας, δημιουργού και του μνημείου των Αέρηδων στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας.

Ιστορία: Η μνημειώδης Στοά, η Εξέδρα της Ναυσίου και το Κτίριο D, ανεγέρθησαν όπως και ο Βωμός, κατά την Β' Οικοδομική φάση, στα μέσα με τέλη της Ελληνιστικής περιόδου. Αυτήν την εποχή το νησί γνωρίζει σημαντική οικονομική ακμή άλλωστε, ως έδρα του "Κοινού των Νησιωτών", κάτι που όπως είναι φυσικό, αντανακλάται και συνολικά στο Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης!

Περιοχή: Κιόνια, Τήνος / Ελλάδα.
Λέξεις κλειδιά: Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης, Τήνος, Μακεδονία, Ωρολόγιο Κυρρήστου, Κυκλάδες.
Πρόσθετα στοιχεία: Χτισμένος ανατολικά από τον Ναό, ο Βωμός γειτνιάζει άμεσα με την Εξέδρα της Ναυσίου, ένα πρωτότυπο δημιούργημα, το οποίο και κατασκευάσθηκε κατά τη Β' Οικοδομική φάση, όπως ήδη αναφέρθηκε. Στον χώρο βέβαια υπήρχε παλαιότερος χώρος θυσιών, μια Εσχάρα, ένας λάκκος δηλαδή θυσιών, που εντοπίζεται στο σημείο που χτίσθηκε το Κτίριο D.

Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!

Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.

Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)