joomplu:107Ιστορία: Δυτικά της Χώρας της Τήνου και μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά από αυτήν, στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Κιόνια, θα δημιουργηθεί κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Ιερό, αφιερωμένο στον Ποσειδώνα και τη σύζυγο του, την Αμφιτρίτη. Πολύ γρήγορα, ο χώρος θα αποκτήσει μια τεράστια φήμη, με αποτέλεσμα οι προσκυνητές να καταφθάνουν από όλα τα μήκη και πλάτη του τότε γνωστού κόσμου! Άλλωστε η Τήνος βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην Δήλο, ώστε οι περισσότεροι που ταξίδευαν προς ή από αυτήν, να κάνουν μια μικρή στάση στο Ιερό του Ποσειδώνα, το οποίο και βρίσκεται σε θέση με μεγάλη φυσική ομορφιά.

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι συνδεδεμένος με το νησί από τα αρχαία χρόνια λοιπόν! Και είναι σημαντικό να αναφερθεί βεβαίως εδώ, πως ο Ποσειδώνας και η Αμφιτρίτη λατρεύονται ως θεοί θεραπευτές στα Κιόνια, οπότε και το Ιερό λειτουργεί ως θεραπευτήριο! Παρουσιάζει δηλαδή ομοιότητες με το Ασκληπιείο της Επιδαύρου και γενικά με ιερά που ήσαν αφιερωμένα στον θεό Ασκληπιό. Το ανωτέρω αποδεικνύεται και από το Κτίριο Β, που είναι γνωστό ως Άβατο ή θεραπευτήριο, ένα οικοδόμημα που συναντάται σε Ασκληπιεία.

joomplu:111Ο ιερός χώρος θα οικοδομηθεί και θα δεχτεί παρεμβάσεις σε όλη την περίοδο λειτουργίας του, μέχρι και που θα εγκαταλειφθεί οριστικά. Διακρίνονται ως εκ τούτου τρεις οικοδομικές φάσεις, η Α' (4ος και 3ος αιώνας π.Χ.), η Β' (2ος και 1ος αιώνας π.Χ.) και η Γ' (1ος, 2ος και 3ος αιώνας μ.Χ.). Ο Ναός λοιπόν, η Κρήνη, καθώς και τα Κτίρια B & Q, αποτελούν οικοδομήματα της Α' Οικοδομικής φάσης. Η Στοά από την άλλη, ο Βωμός, η Εξέδρα της Ναυσίου και το Κτίριο D, θα χτιστούν κατά την Β' Οικοδομική φάση. Τέλος, κατά την Γ' Οικοδομική φάση θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, με πιο αξιοσημείωτες την μετατροπή της Κρήνης σε Λουτρό ή Δεξαμενή νερού, καθώς και τη μετατροπή του Κτιρίου Q, στις λεγόμενες Θέρμες Ν. Με τις τελευταίες να μένουν πιθανά ημιτελείς όμως, στο νοτιοδυτικό άκρο του Ναού θα δημιουργηθούν οι Θέρμες C, οι οποίες και αποτελούν το υστερότερο σωζόμενο οικοδόμημα του χώρου.

Στα μέσα του 3ου αιώνος μ.Χ. το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης θα γνωρίσει την εγκατάλειψη. Κατά τους αιώνες που θα ακολουθήσουν, θα δέχεται επισκέψεις μόνο από όσους θέλουν να αποσπάσουν κομμάτια των κτιρίων του, για να τα χρησιμοποιήσουν σαν οικοδομικά υλικά. Πολλά είναι τα παλιά σπίτια της περιοχής μάλιστα, που φέρουν ξεκάθαρα, θραύσματα ή και ολόκληρα τμήματα από τα οικοδομήματα του χώρου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ., θα φέρει στο φως τον αρχαίο αυτό τόπο, ο οποίος δεν τοποθετείται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του νησιού από αρχαίους συγγραφείς. Και όλα αυτά συμβαίνουν χάρη στην Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, και φυσικά τον Hubert Demoulin, αλλά και τον συνεχιστή του Paul Graindor, πρόσωπα τα οποία δεν μελέτησαν και ανακάλυψαν απλά, με πάθος το ιερό και τους διάφορους χώρους του! Στην πραγματικότητα έκαναν και τα αδύνατα δυνατά, για να βρουν πόρους και να εξασφαλίσουν πως τα ευρήματα θα είναι ασφαλή, συνεργαζόμενοι με το κράτος, την εκκλησία, ξένα κράτη, μα και αρχαιόφιλους ιδιώτες! Χάρη σε αυτούς τους θαυμάσιους ανθρώπους, το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης είναι σήμερα ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος!

Περιοχή: Κιόνια, Τήνος / Ελλάδα.
Λέξεις κλειδιά: Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης, Τήνος, Κυκλάδες, Παναγία, Δήλος.
Πρόσθετα στοιχεία: Το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης θα γνωρίσει μια τεράστια φήμη, με τους προσκυνητές να το επισκέπτονται από όλα τα μήκη και πλάτη του τότε γνωστού κόσμου. Για την ιστορία, τα οικοδομήματα που το αποτελούν θα ανεγερθούν σε τρεις διαφορετικές οικοδομικές φάσεις, και ο χώρος θα αποτελεί μια σημαντικότατη θρησκευτική θέση, για περίπου 6 ολόκληρους αιώνες!

Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!

Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.

Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)