Ιστορία: Μολονότι από πολυάριθμες πηγές αναφέρεται πως ο τάφος του Αγίου Λαζάρου βρισκόταν στην Λάρνακα, και συγκεκριμένα στο σημείο στο οποίο και σήμερα έχει ανεγερθεί Ιερός Ναός προς τιμήν του, μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν είχαν υπάρξει οι προϋποθέσεις για την ανακάλυψη του. Ιστορικά, είναι γνωστό πως ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων o Στ' ο Σοφός, μετέφερε στο τέλος του 9ου αιώνος μ.Χ., πιθανά στις 17 Οκτωβρίου του 890 μ.Χ. επί της ουσίας, τα λείψανα του Αγίου στην Κωνσταντινούπολη. Η ανακάλυψη τους δε είχε γίνει λίγο νωρίτερα, στις αρχές της ίδιας χρονιάς, όταν στο ίδιο σημείο όπου υπήρχε τότε ένας μικρός ναός, βρέθηκε λάρνακα από κυπριακό μάρμαρο, εντός της οποίας υπήρχαν ανθρώπινα οστά. Η αναγνώριση τους ήταν δυνατή χάρη στην φράση "Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού", που είχε χαραχθεί πάνω της εις τα εβραϊκά. Έτσι ακριβώς εξηγείται άλλωστε και γιατί ολόκληρη η πόλη ονομάσθηκε Λάρνακα!
Στον δυτικό κόσμο βέβαια, υπήρχαν εκείνοι που αμφισβητούσαν τις ιστορικές πηγές αργότερα, κυρίως κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα και φυσικά, την Πρώιμη Νεότερη Περίοδο. Και πάλι ιστορικά, είναι γνωστό από αυτές, πως ο Άγιος Λάζαρος υπήρξε πρώτος Επίσκοπος Κιτίου και μάλιστα είχε συναντηθεί με τους Απόστολους Παύλο και Βαρνάβα, από τους οποίους και χειροτονήθηκε! Υπήρχαν ως εκ τούτου αναφορές για τον Άγιο στη συγκεκριμένη πόλη τόσο για την χειροτονία του, όσο και για την ανακομιδή των λειψάνων του και μάλιστα σε πολλές, διαφορετικές περιόδους!
Το 1972 βέβαια, πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης και αναπαλαίωσης στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου, και τότε έρχεται και η απόδειξη. Το ημερολόγιο γράφει 23 Νοεμβρίου και βαθιά κάτω από την Αγία Τράπεζα θα ανακαλυφθεί μαρμάρινη λάρνακα, στην οποία είναι γραμμένη στα ελληνικά και σε γενική πτώση, η λέξη "ΦΙΛΙΟΣ"! Όπως είναι φυσικό, οι Κιτιείς κράτησαν ένα μέρος των λειψάνων στον τόπο τους! Πιθανό σενάριο είναι δε, η συγκεκριμένη λάρνακα να δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει την πρώτη, εκείνη δηλαδή που είχε βρεθεί το 890 μ.Χ., καθώς μάλλον η αρχαιότερη μεταφέρθηκε ολόκληρη στην Κωνσταντινούπολη!
Θέση: Ο τάφος του Αγίου Λαζάρου βρίσκεται εντός του Ιερού Ναού που είναι αφιερωμένος στον ίδιο. Προς αυτόν οδηγεί κρύπτη, η οποία και κατεβαίνει βαθύτερα από την επιφάνεια του εδάφους, κατευθυνόμενη κάτω από τον χώρο του Ιερού βήματος.
Περιοχή: Πλατεία Αγίου Λαζάρου, Λάρνακα / Κύπρος.
Λέξεις κλειδιά: Κίτιον, Βηθανία, Βυζάντιο, Αλυκές, Φοινικούδες.