joomplu:29Μινωικός Πολιτισμός
Ήδη από τη Νεολιθική Περίοδο, υπήρχε έντονη δραστηριότητα στην Κρήτη. Στην εποχή του Χαλκού, αυτή η δραστηριότητα γίνεται ένας σπουδαίος πολιτισμός, ο Μινωικός!

Η ελληνικη μυθολογια αναφέρει πως ο Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο, έκλεψε την Ευρώπη και τη μετέφερε στην Κρήτη. Εκεί έμελλε να γίνει ο τόπος, όπου θα γεννιόταν ο Μίνωας, ύστερα, από τις συνευρέσεις της Ευρώπης με τον Δία. Ο Μίνωας, λίγο αργότερα, θα γίνει ο πρώτος βασιλιάς της Κρήτης. Ο Μινωικός πολιτισμός είναι γεγονός, με την ανάπτυξη του να σημειώνεται από το 3.500 μέχρι το 1.400 π.Χ..

Κέντρο αυτού του πολιτισμού, η Κνωσός! Το κέντρο αυτό ανέπτυξε δύναμη κι η ιεραρχία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ανάκτορο, το οποίο και αποτέλεσε τον πυρήνα αυτής της δύναμης. Από το Ανάκτορο της Κνωσού, μπορούμε να καταλάβουμε πως οι Μινωίτες γνώριζαν όχι μόνο γεωμετρία, αλλά και μηχανική και υδραυλική.

Η γυναίκα στη Μινωική Κρήτη είναι ανώτερη, κάτι, που το συναντάμε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία. Η γυναίκα έχει δικαιώματα και παίρνει μέρος στα κοινά. Εδώ, υπάρχει ισοτιμία και αν ακόμα και σήμερα προκαλούν εντύπωση οι γυμνόστηθες Μινωίτισσες, θα πρέπει να νιώσουμε τις τάσεις της εποχής. Οι ίδιες περιποιούνται τον εαυτό τους, μιας κι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας στη Μινωική Κρήτη.

Ακάλυπτα τα στήθη της έχει κι η Θεά με τα φίδια (Θεά των Όφεων). Το περίφημο ειδώλιο, είναι χαρακτηριστικό για τη Μινωική εποχή. Μας παραπέμπει άλλωστε, στους ρυθμούς και τη μόδα κατά την περίοδο της μεγάλης ακμής στην Κρήτη.

Οι τοιχογραφίες αποτελούν μορφή έκφρασης, αφού η Κνωσός, αλλά και ολόκληρη η Μινωική Κρήτη, είναι πλημμυρισμένη από χρώματα. "Ο πρίγκιπας των Κρίνων", η τοιχογραφία με "τα Δελφίνια" στο "Μέγαρο της Βασίλισσας", η "Πομπή" στη "Σαρκοφάγο της Αγίας Τριάδας", τα "Ταυροκαθάψια", το αρχαίο άθλημα της Μινωικής Κρήτης, οι "Κυρίες με τα Γαλάζια", οι "Ελιές" στην τοιχογραφία "Χορός στο ιερό άλσος" και το "Γαλάζιο Πουλί" από το ανάκτορο της Κνωσού, είναι κάποια, από τα αξιολογότερα δείγματα για αυτήν τη μορφή τέχνης, που μεγαλούργησε στην περιοχή.

Η Μινωική περίοδος όμως, παρουσιάζει σπουδαία ανάπτυξη και στην κοσμηματοποιία, με τις "Μέλισσες" αλλά και το "Δαχτυλίδι του Μίνωα", να αποτελούν τα γνωστότερα δημιουργήματα της!

Το 1400 π.Χ. πλησιάζει και ο πολιτισμός σιγά σιγά δύει. Η επικοινωνία που ανέπτυξε μέσω των δικτύων που έχτισε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, θα δώσει την ευκαιρία της ανάπτυξης και σε άλλους ένδοξους πολιτισμούς, που θα αναπτυχθούν αργότερα σε ολόκληρη Ελλάδα...

Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!

Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.

Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)