Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη, τόσο στην κεραμική, όσο και τη μεταλλοτεχνία, αλλά και την πλαστική. Ο χρυσός και το ασήμι θα αποτελέσουν σημαντικότατες πρώτες ύλες. Το Αργυρό Ρυτό σε σχήμα Ταυροκεφαλής, το οποίο χρονολογείται από το 1.600 ως το 1.500 π.Χ., το δαχτυλίδι της Τίρυνθας (1.500 - 1.400 π.Χ.), αλλά και τα διάφορα Νεκρικά προσωπεία, αποτελούν σημεία αναφοράς στην πορεία αυτού του λαμπρού πολιτισμού. Χαρακτηριστικά είναι και τα ειδώλια της εποχής, με χαρακτηριστικότερο το πτηνόμορφο Μυκηναϊκό ειδώλιο του 1.300 ως 1.200 π.Χ..
Αν μεταφερθούμε στις Αιγυπτιακές Θήβες, θα συναντήσουμε τοιχογραφία του 1.479 με 1.426 π.Χ., που απεικονίζει τους "Κρήτες με τα δώρα". Η τοιχογραφία αναπαριστά τους Κρήτες, να προσφέρουν δώρα για τον Φαραώ. Για τους Έλληνες είχαν μεγάλη σημασία τα δώρα, όπως φαίνεται. Κάπως έτσι, συναντάμε μια άλλη ξεχωριστή πομπή, στο Παλάτι του Κάδμου, στη Θήβα. Εδώ, φαίνεται ξεκάθαρα, πως οι γυναίκες μεταφέρουν πολύτιμα αντικείμενα στα πλαίσια θρησκευτικής εορτής. Χρονολογείται γύρω στο 1.400 ως το 1.200 π.Χ..
Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται η αργοναυτική εκστρατεία, δηλαδή η εκστρατεία του Ιάσονα, στην Κολχίδα. Με την Αργοναυτική εκστρατεία, ο Ιάσονας θα αποκτήσει το Χρυσόμαλλο δέρας. Στις μέρες μας πληθαίνουν οι ενδείξεις, οι οποίες δείχνουν πως το γεγονός, βασίζεται σε αληθινά στοιχεία κι όχι στην ελληνικη μυθολογια. Είναι η εποχή, που το Παλάτι του Νέστορα γνωρίζει σημαντική ακμή. Η μεγάλη πυρκαγιά όμως, που θα σημειωθεί το 1.200 π.Χ., θα βάλει ένα τέλος στην ανάπτυξη του. Χάρη σε αυτήν ωστόσο, θα διασωθούν αρκετές επιγραφές, ώστε να ερευνηθεί η γλώσσα, αλλά κι η θρησκεία, στον Μυκηναϊκό κόσμο.
Από το 1.300 π.Χ. αρχίζει σιγά, σιγά η αντίστροφη μέτρηση και για αυτόν τον πολύτιμο πολιτισμό. Την ίδια χρονική περίοδο θα συναντήσουμε την αρχαιότερη γέφυρα στον κόσμο, η οποία στέκει μέχρι και τις μέρες μας, τη "Γέφυρα του Αρκαδικού". Χτισμένη το 1.300 με 1.190 π.Χ., συνεχίζει μέχρι και σήμερα να στέκει υπερήφανη!
Λίγο πριν ο Μυκηναϊκός πολιτισμός, γνωρίσει την ολοκληρωτική του πτώση και πριν η Μυκηναϊκή εποχή φτάσει στο τέλος της, γύρω στο 1.200 με 1.100 π.Χ., σημειώνεται ο Τρωικός Πόλεμος! Ο Νεοπτόλεμος σκοτώνει τον Πρίαμο, ο Δούρειος Ίππος μπαίνει στην Τροία, με αποτέλεσμα την άλωση της κι ο Μενέλαος έρχεται τελικώς σε επαφή με την Ελένη. Ο Νεοπτόλεμος είναι αυτός, που αργότερα θα αναπτύξει στην Ήπειρο ένα σημαντικότατο Ελληνικό βασίλειο, το Βασίλειο των Μολοσσών!
Το 1.100 π.Χ. πλησιάζει κι οι Μυκήνες έχουν χάσει την παλιά τους δόξα. Είναι γεγονός, πως η χρήση του Σιδήρου ήταν τελείως άγνωστη μέχρι εκείνη την περίοδο. Σιγά σιγά όμως, ο σίδηρος ξεκινά να δουλεύεται και κάπως έτσι ολοκληρώνεται, όχι μόνο η Μυκηναϊκή περίοδος, αλλά και ολόκληρη η Εποχή του Χαλκού. Οι Μυκήνες πέφτουν κι η Εποχή του Σιδήρου ξεκινά!
Μυκηναϊκός Πολιτισμός (1600 - 1100 π.Χ.) {Περίοδος} {β'}
- Λεπτομέρειες
- Γράφτηκε από τον/την Ωρίων
- Κατηγορία: Προϊστορία
- Εμφανίσεις: 9599
Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!
Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.
Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)