Ιάσονας, 14ος προς 13ος αιώνας π.Χ., Ιωλκός, Θεσσαλία - 14ος προς 13ος αιώνας π.Χ.. Ο Αίσονας και η Πολυμήδη ή η Αλκιμήδη ή η Ροιώ είναι οι γονείς του και ο Οδυσσέας ξάδερφος του, αν ο Ιάσονας είχε μητέρα την Πολυμήδη.
Γνωστός, κυρίως, μέσα από την Αργοναυτική Εκστρατεία, ο Ιάσονας είχε πατέρα τον Αίσονα και μητέρα, πιθανά την Πολυμήδη, αφού τόσο η Αλκιμήδη όσο και η Ροιώ, αποτελούν δύο ακόμα πρόσωπα, που "διεκδικούν" τη μητρότητα του Ιάσονα. Γεννήθηκε στην Ιωλκό, μια αρχαία πόλη, που βρισκόταν στη σημερινή Θεσσαλία. Η ζωή του ήρωα μας συνδέθηκε με το Χρυσόμαλλο Δέρας. Η παράδοση αναφέρει, πως το Χρυσόμαλλο Δέρας ήταν η προβιά του χρυσόμαλλου, φτερωτού Κριαριού, που μετέφερε τον Φρίξο και την Έλλη στην Κολχίδα. Στην ίδια περιοχή παρέμεινε και το δέρμα του, όταν το Κριάρι τελικά, θυσιάστηκε.
Η Αργοναυτική εκστρατεία λοιπόν, ήταν αποτέλεσμα της διαφωνίας, που είχαν ο Ιάσονας και ο Πελίας, ο οποίος ήταν αδερφός του Αίσονα. Ο Πελίας είχε αποκτήσει τον θρόνο με πονηρό τρόπο, είτε με εκδίωξη του Αίσονα, είτε αποδεχόμενος την ίδια την επιθυμία του. Στην τελευταία περίπτωση πάντως, αθέτησε την υπόσχεση του, να παραδώσει δηλαδή τη βασιλεία στον Ιάσονα, όταν εκείνος θα ενηλικιωνόταν. Θα το δεχόταν μόνο, αν ο Ιάσονας επέστρεφε με το Χρυσόμαλλο Δέρας.
Ο Ιάσονας θα ξεκινήσει με την Αργώ, το καράβι, από το οποίο πήρε το όνομα της η Αργοναυτική εκστρατεία! Σύμφωνα με την παράδοση, το καράβι θα κατασκευαστεί από τον γιο του Φρίξου, τον Άργο! Μάλιστα, ο σχεδιασμός του πλοίου έγινε από τη θεά Αθηνά, ενώ πληροφορούμαστε, πως η ίδια έλαβε και μέρος στην κατασκευή! Όταν ο Ιάσονας θα φτάσει στην Κολχίδα, θα ζητήσει από τον βασιλιά Αιήτη, να του δώσει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Εκείνος θα υποσχεθεί να του το δώσει, μόνο αν κατάφερνε να ολοκληρώσει κάποιες δοκιμασίες. Η βοήθεια που θα προσφέρει στον Ιάσονα η ερωτευμένη κόρη του βασιλιά, Μήδεια, θα είναι καταλυτική, για να βγει αλώβητος μέσα από αυτές.
Η σημαντικότερη δοκιμασία που αντιμετώπισε ο Ιάσονας, ήταν η σπορά των δοντιών ενός δράκοντα. Το χωράφι στο οποίο θα γινόταν η σπορά, θα έπρεπε να οργωθεί από δύο Ταύρους, που δεν είχαν ζευτεί ποτέ και έβγαζαν φλόγες! Ο Αιήτης πονηρά σκεπτόμενος, ήξερε, πως ακόμα κι αν κατάφερνε ο Ιάσονας να σπείρει τα δόντια του δράκοντα, θα φύτρωναν στρατιώτες, που θα σκότωναν τον ήρωα μας. Αυτό που δεν γνώριζε, ήταν πως η Μήδεια είχε προειδοποιήσει τον Ιάσονα κι έτσι εκείνος τους νίκησε, όντας προετοιμασμένος. Ο Ιάσονας τελικά, θα κλέψει το Χρυσόμαλλο Δέρας και θα επιστρέψει στη Θεσσαλία μαζί με τη Μήδεια, αφού ο Αιήτης θα αθετήσει τη συμφωνία του.
Το ίδιο πονηρός με τον Αιήτη θα είναι κι ο Πελίας, που προφανώς, δεν θα επιτρέψει ο Ιάσονας να γίνει βασιλιάς της Ιωλκού, μετά την επιστροφή του σε εκείνη. Έτσι η Μήδεια, σύμφωνα με την παράδοση, θα δολοφονήσει τον Πελία με δόλιο τρόπο, βάζοντας τις κόρες του να τον κατακρεουργήσουν! Τελικά, ο Άκαστος διαδέχεται τον πατέρα του στο θρόνο και η Κόρινθος θα γίνει ο τόπος, στον οποίο θα καταφύγει ο Ιάσονας με τη σύζυγο του. Ο Ευριπίδης, με την τραγωδία του "Μήδεια", που διδάχτηκε το 431 π.Χ., μας πληροφορεί πως ο Ιάσονας βαρέθηκε τη σύζυγο του. Η Κόρινθος άλλωστε, ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία, ώστε ο Ιάσονας να αποκτήσει εξουσία κι έτσι, στράφηκε στην Γλαύκη, την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου. Η προδομένη σύζυγος δολοφόνησε πατέρα και κόρη, στέλνοντας τους δηλητηριασμένα δωρα. Στη συνέχεια, θα σκοτώσει τα ίδια τα παιδιά της, που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα! Με τη βοήθεια φτερωτού άρματος, η Μήδεια θα εξαφανιστεί γεμάτη απογοήτευση! Πιθανότατα, ο Ιάσονας να γίνει Βασιλιάς της Ιωλκού αργότερα, ωστόσο, οι πράξεις της Μήδειας θα έχουν σημαδέψει τον ήρωα, ως το θάνατο του...
Ιάσονας (14ος - 13ος αιώνας π.Χ.) {Πρόσωπο}
- Λεπτομέρειες
- Γράφτηκε από τον/την Ωρίων
- Κατηγορία: Προϊστορία
- Εμφανίσεις: 3882
Για το Immenseblue.gr, με απέραντους μπλε χαιρετισμούς, Ωρίωνας!
Αν σου αρέσουν τα κείμενα μου, μην ξεχάσεις να πατήσεις ένα like. ;-D Αν πάλι θες να μείνεις σε επαφή μαζί μου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις Εγγραφή, να με βρεις στο Facebook, το Youtube, το Twitter ή και το Google+.
Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άρθρο μου, μπορείς να το κάνεις, θυμήσου όμως να με αναφέρεις... Είναι μια ηθική ανταμοιβή! Α! Ξέχασα να σου πω πως εδώ, θα βρεις πληροφορίες για μένα αλλά και πως μπορείς να βοηθήσεις το Immenseblue.gr. Σε ευχαριστώ! Τα λέμε! :-)